menu

Радио ЛАКОСТА

chevron_right

Vlatko Stefanovski


Biography


Влатко Стефановски македонски рок-, поп- и џез-музичар, основач на „Влатко Стефановски Трио“, и еден од основачите на групата „Леб и сол“.

Тој е роден во Прилеп , 24 јануари 1957 и во моментот има 66 години.

Влатко е роден во типично театарско семејство. Неговите родители, како уметници, често патувале, па така набрзо Стефановски се преселил во Скопје, во населбата Тафталиџе. Влатко Стефановски живее со своето семејство (која ја сочинуваат сопруга Гордана (која за жал не е повеќе со него), ќерката Ана и синот Јан) во Скопје. Во рамките на неговиот дом, Стефановски го сместил неговото тонско студио „Езотерија“.

– Леб и сол –

Заедно со Бодан Арсовски, Стефановски членувал во неколку скопски групи, како: ВИС „Јегуље“, „Ирис“ и „Брег“ (групата на легендарниот клавијатурист Мики Петковски). На почетокот на 1976 година Влатко Стефановски, Бодан Арсовски, Кокан Димушески и Димитар ја оформиле групата „Леб и сол“ во која Стефановски бил гитарист, пејач, композитор и текстописец. За време на дваесетгодишното постоење, групата „Леб и сол“ снимила 12 албуми, една двојна компилација, и музика за различни намени: филмски и театарски претстави, како и телевизиски серии. Како член на „Леб и сол“, Стефановски ги создал незаборавните песни: „Нисам твој“, „Таласна дужина“, „Кумова Слама“, „Жива рана“, „Кантри“, „Као какао“, „Скопје“, „Чекам кишу“, „Чукни во дрво“ итн.

Дел од содржината е преземена од: Wikipedia
 • cover play_circle_filled

  Радио Лакоста

 • cover play_circle_filled

  LAKOSTA HIT

 • cover play_circle_filled

  01. Cyborgphunk
  Grover Crime, J PierceR

  file_download
 • cover play_circle_filled

  02. Glitch city
  R. Galvanize, Morris Play

  add_shopping_cart
 • cover play_circle_filled

  03. Neuralink
  Andy Mart, Terry Smith

  add_shopping_cart
 • cover play_circle_filled

  04. Chemical happyness
  Primal Beat, Kelsey Love

  add_shopping_cart
 • cover play_circle_filled

  05. Brain control
  Grover Crime

  add_shopping_cart
 • cover play_circle_filled

  Live Podcast 001
  Baron Fury

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play